Ethereum Nedir?

ethereum nedir 2 kirpto para, bitcoin, ethereum

Ethereum nedir? Nasıl alınır? Ethereum, kendi kripto para birimi olan Ether’e sahip merkezi olmayan bir açık kaynaklı blockchain sistemidir. ETH, diğer birçok kripto para biriminin yanı sıra merkezi olmayan akıllı sözleşmelerin yürütülmesi için bir platform olarak çalışır. Ethereum ilk olarak vitalik Buterin tarafından 2013 yılında yayınlanan bir Whitepaper’da tanımlanmıştır. Buterin, diğer kurucu ortaklarla birlikte, 2014 yazında çevrimiçi bir kamu kitlesel satışında proje için finansman sağladı ve 30 Temmuz 2015’te blockchain’i resmen başlattı. Ethereum’un iddia edilen hedefi, dünyanın dört bir yanından gelen kullanıcıların sansür, kesinti ve sahtekarlığa karşı dayanıklı yazılımlar yazmasına ve çalıştırmasına izin veren merkezi olmayan (DeFi) uygulamalar için küresel bir platform olmaktır.

Ethereum yeni nesil internetin temelidir.

  • Paranın interneti.
  • Kullanıcıların kendi verilerinin sahibi olduğu, uygulamaların sizi gözetlemediği ve sizden çalamadığı bir internet.
  • Herkesin açık bir finansal sisteme ulaşabildiği bir internet.
  • Tarafsız, açık erişim altyapısı üzerine kurulmuş, hiçbir şirket veya kişi tarafından kontrol edilmeyen bir internet.

2015 yılında başlayan Ethereum ağı , dünyanın en önde gelen programlanabilir blok zinciridir. Akıllı sözleşmeleriyle her ihtiyaca karşılığı olabilen yeni nesil internetin başlangıcı.

Diğer blok zincirler gibi, Ethereum’un da ether (ETH) olarak adlandırılan, kendine ait bir kripto para birimi var. ETH dijital paradır. Bitcoin‘i duyduysanız, ETH de aynı özelliklerin birçoğuna sahiptir. Hatta bazen daha fazlasını yapabiliyor. Tamamen dijital ve dünyanın herhangi bir yerindeki herhangi birisine anında gönderilebilir. ETH arzı hiçbir devlet veya şirket tarafından kontrol edilmemektedir- merkeziyetsiz ve sınırlıdır. Değerli kılanlardan biri de bu özellikleri. Dünyanın her yerindeki insanlar ETH’yi ödemeler yapmak, değer saklamak veya teminat için kullanmaktadırlar.

Ancak diğer blok zincirlerin aksine, Ethereum çok daha fazlasını yapabilir. Ethereum programlanabilir; bu, geliştiricilerin yeni tür uygulamalar oluşturmak için kullanabileceği anlamına gelir. (Smart contract)

Bu merkezi olmayan uygulamalar (veya “dapps”), kripto para biriminin ve blok zincir teknolojisinin avantajlarını kazanır. Güvenilir olabilirler, yani Ethereum’a “yüklendikten sonra” her zaman programlandığı gibi çalışacaklar. Yeni tür finansal uygulamalar oluşturmak için dijital varlıkları kontrol edebilirler. Merkezileşmemiş olabilirler, yani hiçbir bir tüzel kişilik veya kişi onları kontrol etmez.

Şu anda, dünyanın dört bir yanındaki binlerce geliştirici, Ethereum’a uygulamalar geliştiriyor ve bugün birçoğunu kullanabileceğiniz yeni uygulamalar bunlar:

  • ETH veya diğer varlıklarla ucuz, anında ödeme yapmanızı sağlayan kripto para cüzdanları
  • Borç almanızı, vermenizi veya dijital varlıklarınızı yatırım için kullanmanızı sağlayan finansal uygulamalar
  • Dijital varlıkları takas etmenize, hatta gerçek dünyadaki olaylar hakkında “öngörüleri takas etmenize” izin veren merkezi olmayan pazarlar
  • Oyun içi varlıklara sahip olduğunuz ve hatta gerçek para kazanabileceğiniz oyunlar
  • Ve çok, daha çok.

Ethereum topluluğu dünyadaki en büyük ve en aktif blokzinciri topluluğudur. Bu topluluk çekirdek protokol geliştiricilerini, kripto ekonomisi araştırmacılarını, cypherpunkları ve madencilik organizasyonlarını, ETH sahiplerini, uygulama geliştiricilerini, sıradan kullanıcıları, anarşistleri, Fortune 500 şirketlerini ve şimdi ilgilenen herkesi ilgilendiriyor.

Ethereum’u kontrol eden bir şirket veya merkezi bir organizasyon yoktur.

 Ethereum çekirdek protokolünden tüketici uygulamalarına kadar her şeyin üzerinde çalışan, çeşitliliğe sahip küresel bir topluluk tarafından sürdürülüp geliştirilmektedir. Bu web sitesi, Ethereum’un diğer kısımları gibi, birçok insanın birlikte çalışması ile yapıldı- ve yapılmaya devam ediyor.

Ethereum, öncelikle Bitcoin’den sonra piyasa değeri ile dünyanın en büyük ikinci kripto para birimini desteklemek için kullanılan blockchain tabanlı bir yazılım platformudur. Diğer kripto para birimleri gibi, Ethereum da küresel olarak değer göndermek ve almak için ve üçüncü bir Taraf beklenmedik bir şekilde izlemeden veya adım atmadan kullanılabilir.

Ethereum 101

Ethereum meraklıları, merkeziyetsiz verileri iyileştiren bir teknoloji olan blockchain ile kontrolü kullanıcılara geri vermeyi amaçlıyor, böylece dünya çapında binlerce insan bir kopyasını teslim ediyor. Geliştiriciler, kusursuz uygulamalar oluşturmak için Ethereum’u kullanabilir; bu, bir kullanıcının verilerinin hizmetin yaratıcıları tarafından değiştirilemeyeceği anlamına gelir.Değer değişimi, bugün Ethereum blockchain’in ana kullanım durumudur, genellikle blockchain’in yerel belirteci olan ether aracılığıyla. Ancak geliştiricilerin çoğu, uzun vadeli potansiyeli ve geliştiricilerinin kullanıcılara mali ve çevrimiçi verileri üzerinde daha fazla kontrol sağlamak için Ethereum’u kullanma konusundaki iddialı vizyonu nedeniyle kripto para birimi üzerinde çalışıyor. Bazen Ethereum’un “dünya bilgisayarı” olarak adlandırılmasına yol açan iddialı fikir, muhtemelen işe yaramayacağını söyleyen eleştirmenlerin payıyla karşılandı. Ancak bu deney planlandığı gibi gerçekleşirse, kullanıcıların bilerek veya bilmeyerek verilerine güvendikleri Facebook ve Google’dan çok farklı uygulamalar üretecektir.

Ethereum ilk olarak 2013 yılında 19 yaşında olan geliştirici Vitalik Buterin tarafından önerildi ve bitcoin, blockchain’in arkasındaki teknolojiyi işlemlerden daha fazla kullanım durumuna genişletme fikrinin öncülerinden biriydi.

Bitcoin, çevrimiçi bankacılığı ve günlük işlemleri bozmak amacıyla oluşturulurken, Ethereum’un yaratıcıları, internet üçüncü taraflarını (veri depolayan, ipotek aktaran ve karmaşık finansal araçları takip eden) değiştirmek için aynı teknolojiyi kullanmayı amaçlamaktadır. Bu uygulamalar, tatil fotoğraflarını sosyal medyada arkadaşlarınızla paylaşmanın bir yolunu açmak gibi insanlara sayısız şekilde yardımcı olur. Ancak, verileri sansürleyerek veya hassas kullanıcı verilerini yanlışlıkla hacklere dökerek bu kontrolü kötüye kullanmakla suçlandılar.

Platform resmi olarak 2015 yılında piyasaya sürüldü ve Ethereum fikrini gerçek, işleyen bir ağa dönüştürdü.
Ethereum ve merkezi olmayan bir internet

Ethereum‘u anlamadan önce, önce aracıları anlamaya yardımcı olur.

Bugün aracılar her yerdedir. Sahnelerin arkasında, her türlü dijital görevi yerine getirmemize yardımcı oluyorlar. Örneğin Gmail, e-posta göndermemize yardımcı olur. Venmo bir arkadaşımıza 10 dolar göndermemize yardım ediyor.

Ademi merkeziyetçi savunuculara göre, bu yapı sorunlu olabilir. Bu, kullanıcılar için daha az doğrudan kontrol anlamına gelir ve aynı zamanda, belirli bir hisse senedi satın almak veya sosyal medyada belirli bir mesaj göndermek veya bunları tamamen engellemek olsun, aracı bir kullanıcının herhangi bir eylemde bulunabileceği ve önleyebileceği sansür fırsatları açar.

Ethereum’un fikri, İnternet’teki uygulamaların bugün nasıl çalıştığını değiştirmek ve aracıları kuralları otomatik olarak yürüten akıllı sözleşmelerle değiştirerek kullanıcılara daha fazla kontrol sağlamaktır.

İnternetin mucitleri de dahil olmak üzere birçoğu, internetin her zaman merkezi olmayan olması gerektiğine inanıyor ve bu hedefe ulaşmak için yeni araçlar kullanarak parçalanmış bir hareket ortaya çıktı. Ethereum bu harekete katılan teknolojilerden biridir.

Ethereum Bitcoin’den nasıl farklıdır?

Ethereum, Bitcoin‘den ilham alıyor. Hem cryptocurrencies onlar. Ethereum, ağı Ademi merkezileştirmek için paylaşılan, merkezi olmayan bir kamu defteri kullanan bir blockchain olan Bitcoin’in arkasındaki aynı teknolojiyi kullanıyor, bu yüzden sadece bir varlığın kontrolü altında değil.

Ancak Bitcoin öncelikle bir değer deposu olarak kullanılırken, Ethereum’un arkasındaki fikir, sosyal medya ağlarından daha karmaşık finansal anlaşmalara kadar diğer uygulama ve hizmet türlerini Ademi merkezileştirmektir.

Nereden başlayacağınıza emin değil misiniz?

  • Ethereum almak, piyasa işlemleri yapmak mı istiyorsun? Nasıl işlem yaparım yazısına göz atın.

bitcoin bittorent btc btt coinzo doge dogecoin kripto kripto para Kripto para analizi litecoin ripple sec Shib coin Shib coin fiyat top10 tron trx