Polkadot, küresel bir bilgisayar ağını, kullanıcıların kendi blok zincirlerini başlatıp çalıştırabilecekleri bir blok zinciri (blockchain) çalıştırmaya teşvik etmeyi amaçlayan bir yazılımdır.
Bu şekilde, Polkadot, Ethereum (ETH), Cosmos (ATOM) ve EOSIO (EOS) gibi diğer önemli örnekleri içeren bir kripto para ekosistemi geliştirmeyi amaçlayan bir dizi rakip blok zincirinden biridir.
Bununla birlikte, 2020’de piyasaya sürülen Polkadot en yeniler arasında ve iddialı hedefine yönelik bir dizi yeni teknik özellik sunuyor.
Başlamak için, Polkadot iki tür blok zinciri çalıştıracak şekilde tasarlanmıştır. İşlemlerin kalıcı olduğu aktarma zinciri adı verilen ana ağ ve parachain adı verilen kullanıcı tarafından oluşturulan ağlar.
Parachain’ler herhangi bir sayıda kullanım için özelleştirilebilir ve ana blok zincirine aktarılabilir, böylece parachain işlemleri ana zincirin aynı güvenliğinden faydalanır.
Bu tasarımla Polkadot ekibi, işlemlerin yalnızca ana zinciri çalıştırmak için gereken bilgi işlem kaynakları kullanılarak güvenli ve doğru tutulabileceğini iddia ediyor. Kullanıcılar, yine de birçok farklı kullanım için birçok paraşütü özelleştirebilme avantajını elde ederler.
Polkadot ekibi, bu tasarımın kullanıcılarının işlemleri daha özel ve verimli bir şekilde gerçekleştirmesine olanak tanıyacağına ve kullanıcı verilerini genel ağa açıklamayan veya daha fazla sayıda işlemi işleyen blok zincirleri oluşturacağına inanıyor.
Polkadot bugüne kadar yatırımcılardan DOT kripto para biriminin iki satışı üzerinden yaklaşık 200 milyon dolar topladı ve bu da onu tarihteki en iyi finanse edilen blok zinciri projelerinden biri haline getirdi.
Polkadot nasıl çalışır?
Polkadot ağı, üç tür blok zincirinin oluşturulmasına izin verir.
Aktarma Zinciri – Ana Polkadot blok zinciri, bu ağ işlemlerin sonuçlandırıldığı yerdir. Daha yüksek bir hıza ulaşmak için, aktarma zinciri, yeni işlemlerin eklenmesini bu işlemleri doğrulama eyleminden ayırır. Bu model, Polkadot’un 2020 testine göre saniyede 1.000’den fazla işlemi işlemesine izin veriyor.
Parachains– Parachains, işlemlerin doğru olduğunu onaylamak için aktarma zincirinin bilgi işlem kaynaklarını kullanan özel blok zincirleridir.
Köprüler– Köprüler, Polkadot ağının diğer blok zincirleriyle etkileşime girmesine izin verir. EOS, Cosmos, Ethereum ve Bitcoin gibi blok zincirleri ile tokenlerin merkezi bir takas olmadan takas edilmesini sağlayacak köprüler kurmak için çalışmalar devam ediyor.
Röle Zinciri (Relay Chain)
Polkadot Röle Zinciri, ağını sistemin durumu konusunda uzlaşmaya varmasını sağlamak için, aday kanıtı (NPoS) adı verilen bir hisse kanıtı (PoS) fikir birliği varyasyonunu kullanır.
Bu sistem, kripto para birimini özel bir sözleşmeyle kilitleyerek DOT’a sahip olan herkesin, çalışması için gerekli olan aşağıdaki rollerden birini veya birkaçını yerine getirmesine izin verir:
Doğrulayıcılar – Parachain bloklarındaki verileri doğrulayın. Ayrıca, fikir birliğine katılırlar ve ağda önerilen değişiklikleri oylarlar.
Adaylar – Güvenilir doğrulayıcıları seçerek Aktarma Zincirini güvenceye alın. Adaylar, stake edilmiş DOT tokenlerini doğrulayıcılara devreder ve böylece oylarını kendilerine tahsis eder.
Toplayıcılar – Düğümler, her parachain için tam bir geçmiş depolayan ve Parachain işlem verilerini Relay Chain’e eklenmek üzere bloklar halinde toplayan çalışır.
Balıkçılar – Polkadot ağını izleyin ve kötü davranışları doğrulayıcılara bildirin.
DOT’a sahip olan ve bu rolleri yerine getiren kullanıcılar da DOT ödülleri almaya hak kazanırlar.
Polkadot
Yazılımın gelişimini üç tür Polkadot kullanıcısı etkileyebilir.
DOT sahipleri – DOT jetonlarını satın alan herkes, DOT’larını ağda değişiklikler önermek ve başkaları tarafından önerilen büyük değişiklikleri onaylamak veya reddetmek için kullanabilir.
Konsey – DOT sahipleri tarafından seçilen konsey üyeleri, yazılımda değişiklik önermek ve DOT sahipleri tarafından önerilen hangi değişikliklerin yapılacağını belirlemekten sorumludur. Konsey üyelerinin teklifleri, normal DOT sahiplerinin onayına göre daha az oy gerektirir.
Teknik Komite – Polkadot’u aktif olarak inşa eden ekiplerden oluşan bu grup, acil bir durumda özel tekliflerde bulunabilir. Teknik komite üyeleri, Konsey üyeleri tarafından oylanır.
Polkadot’u Ethereum’dan Farklı Kılan Nedir?
Yüksek profilli bir kurucuyu paylaştıkları düşünüldüğünde, Polkadot’u Ethereum‘dan farklı kılan şey hakkında birçok spekülasyon yapıldı.
Nitekim Polkadot ve Ethereum 2.0 olarak bilinen büyük Ethereum güncellemesi, tasarım ve operasyonda birçok benzerliği paylaşıyor.
Her iki ağ da, işlemlerin tamamlandığı ve kaynaklarını kullanan birçok küçük blok zincirinin oluşturulmasına izin veren bir ana blok zinciri işletiyor. Her iki teknoloji de ağı senkronize tutmanın bir yolu olarak madencilik yerine stake etmeyi kullanıyor.
Ağlar arasındaki işlemlerin nasıl birlikte çalışabilir hale getirilebileceğine dair araştırmalar devam etmektedir. Örneğin Parity, Ethereum’un kodunu ve topluluğunu kullanan uygulamaları dağıtmak isteyen ancak Polkadot üzerinde çalışan kullanıcılar için tasarlanmış bir teknoloji geliştirdi.
Son olarak, geliştiriciler, kendi özel blok zinciri tasarımlarında kullanılabilecek Ethereum blok zincirinin bir kopyasını simüle etmek için Polkadot’un geliştirme çerçevesini kullanabilirler.
Cevap bırakın