Ripple Nedir? (XRP)

ripple kirpto para, bitcoin, ethereum

Ripple, (XRP) ve RippleNet olmak üzere iki ayrı bileşenden oluşur. XRP bir kripto para birimi olarak kabul edilirken, RippleNet işletmeler için tasarlanmış bir ödeme ağıdır. Bankaların ve diğer kurumların sınırların ötesine para ve varlıkları daha hızlı ve daha düşük işlem ücretleri ile transfer etmesini sağlamak için inşa edildi.

Ripple, genellikle bir tür kripto para birimi veya blok zinciri tabanlı platform olarak sınıflandırılır, ancak gerçekte bunlardan hiçbiri değildir. Ethereum gibi diğer blok zinciri platformları ve Bitcoin gibi kripto para birimleri ile bazı benzerlikler paylaşırken, onu ayıran birkaç farklı farklılığa sahiptir.

Birincisi, fikir birliği sağlamak için blockchain kullanmaz. Bunun yerine, bir HashTree kullanarak verileri özetler ve bu verileri doğrulama sunucularında karşılaştırır.

İkinci olarak, diğer kripto para birimlerinin çoğundan farklı olarak XRP madenciliği yapılamaz. Başlangıçta 100 milyar XRP tokeninin tamamı üretildi ve dağıtıldı.

Birçok kişi, kripto para birimi normundan gelen bu olumsuzluğu endişe nedeni olarak görüyor ve Ripple’ı kripto para birimlerinin temel değerlerine aykırı davrandığı için eleştiriyor. Bununla birlikte, XRP şu anda piyasa değerine göre üçüncü en büyük kripto para birimi olduğundan ve dünyadaki finans kurumları tarafından yaygın olarak kullanıldığından Ripple doğru bir şey yapıyor olmalı.

Ripple Tarihi

Ripple, Jed McCaleb ve OpenCoin’den Chris Larsen tarafından ortaklaşa kurulduktan sonra 2012’de tekrar piyasaya sürüldü. 2018 yılına kadar şirket% 36.000 büyüme yaşadı ve bazı büyük küresel bankalardan oluşan büyüyen bir ağ kurdu.

Peki bu inanılmaz başarı zamanla nasıl gelişti? Olayların kısa bir zaman çizelgesine bakalım:

2004 – 2005:

Ryan Fugger, bireyler ve topluluklar tarafından kendi paralarını kazanmak için kullanılabilecek merkezi olmayan bir platform oluşturmak için ilham aldı. RipplePay.com’da platformun ilk ilkel sürümünü oluşturuyor.

2011 – 2012:

Jed McCaleb, madenciliğin aksine değerini fikir birliği ile belirleyen bir dijital para birimi geliştirmeye başladı. Fugger, RipplePay’i, organizasyonu OpenCoin olarak yeniden adlandıran Jed McCaleb ve Chris Larsen’e devretti.

2013:

OpenCoin, melek yatırımcılardan 2,5 milyon dolar güvence altına alıyor ve kendisini Ripple Labs olarak yeniden markalaştırıyor. Ripple kodunu açık kaynak yaparlar ve daha sonra geri çekilen bir iPhone uygulaması yayınlarlar.

2014:

Ripple Labs hızla büyüyerek 2. en büyük kripto para birimi haline geliyor. Alman bankası Fidor, uluslararası ödemeler için Ripple protokolünü benimsedi. Fiyatlar yükselmeye devam ediyor ve bir ayda değer ikiye katlanıyor.

2015:

Santander ve Kanada Kraliyet Bankası başta olmak üzere daha fazla banka devreye girmeye başladı.

2016:

Ripple’ın New York Eyaleti’nde faaliyet göstermesine izin verilir ve milyonlarca fon alır.

2017:

Ripple, dünyanın en büyük bankaları tarafından bir ödeme sistemi olarak kabul ediliyor ve sadece yılın son ayında% 1000 büyüyerek inanılmaz bir hızla devam ediyor.

Ripple Kullanımları

Birçok kripto para biriminin birden fazla kullanım durumu vardır ve belirli bir odak noktası yoktur. Bu geniş bir temyiz girişiminin faydaları vardır, ancak aynı zamanda kafa karışıklığına ve yön eksikliğine de neden olur. Bunların aksine Ripple, diğer para birimleri için net bir kullanım senaryosu düşünülerek tasarlandı.

En az maliyetle dünya çapında para alışverişini kolaylaştırmak için özel olarak tasarlanmıştır.

Uluslararası ödemeler geleneksel olarak çok yavaş ve maliyetlidir ve uzun zamandır sistemin modernize edilmesi gerektiği düşünülmektedir. Ripple bunu, bankaların ve finans kurumlarının jetonları gerçek zamanlı, güvenli ve daha düşük bir maliyetle transfer etmesine izin vererek başarır.

Uygulamada, bu, yurtdışında yaşayanlar gibi insanların büyük ücretler ödemeden kendi ülkelerine para transfer etmelerine yardımcı olabilir.

Ripple için üç pratik kullanım durumu şunlardır:

● Bankaların ve ödeme sağlayıcıların erişimlerini yeni pazarlara genişletmelerine olanak tanır

● Ödemeler için likidite sağlamanın bir yolunu sağlar

● Şirketlerin sermaye verimliliğini artırmasına olanak tanır


Ticaret Finansmanı İçerisinde Kullanım Alanları

Ticaret finansmanı her zaman uzun kağıt izlerini ve pahalı işlem ücretlerini içerir. Sayısallaştırma süreçlerinin sınır ötesi ödemelerin daha hızlı, daha güvenli ve daha verimli yapılmasını sağlayacağı düşünüldüğünden, ticaret finansmanının sayısallaştırılması için defalarca dava açılmıştır.

Bu, muhtemelen blok zinciri ve diğer dağıtılmış finansal teknolojilerin kullanılmasıyla yapılabilir. Manüel süreçler, kimliği doğrulanmış bilgi ve belgelerin daha kolay paylaşılmasına izin vererek ve şeffaflığı artırarak azaltılabilir.

Ripple, özellikle sınır ötesi ödemeleri ve uluslararası işlemleri desteklemek için tasarlandığından ticaret finansmanında kullanım için idealdir.

Bu teknolojiyi kullanmaya yönelik bir hareket, dünya genelindeki birçok büyük bankanın Ripple’ın büyük bir parçası olduğu dağıtılmış defter teknolojisini denemesi ile çoktan başladı. Likiditeyi gerçek zamanlı olarak yeniden dengelemek için XRP kullanan 12 banka ile sınır ötesi bir ödeme sistemi test edildi.

Aşağıdaki tablo Ripple’ın temel avantajlarını ve dezavantajlarını özetlemektedir:

Avantajlar

  • Ripple, diğer birçok kripto para birimine kıyasla saniyede çok büyük miktarda işlem gerçekleştirebilir. Ripple saniyede 1.500’den fazla işlem gerçekleştirirken, Bitcoin yalnızca 3 ila 6 işlem yapabilir.

  • Ripple geliştiricileri, çabalarını bankalara ve diğer finansal kurumlara odaklayarak, büyük finans kurumları tarafından talep edilen bir ürünü başarıyla yarattı.

  • Daha Az Tartışmalı: Birçok kişi, düzenleme konusundaki endişelerden dolayı kripto para birimlerinin geleceği hakkında endişelerini dile getirdi. Ripple, dünyanın en büyük finans kurumlarından bazılarıyla el ele çalıştığından, bundan etkilenme olasılığı daha düşüktür.

  • Daha Az Rekabet: Ripple, Bitcoin gibi diğer para birimleriyle rekabet etmez. Aksine, ana akım finans dünyasında blok zinciri teknolojisinin benimsenmesini teşvik ederek onları tamamlıyor.


Dezavantajları

  • Kripto para birimi hareketinin amaçlarından biri de para birimlerini merkezden uzaklaştırmaktır. Şirket, tüm XRP‘nin %60’ına sahip olduğu için Ripple buna uymuyor.

  • Geniş bir çekiciliğe sahip değil Ripple, yalnızca büyük finans kurumları tarafından kullanılmak üzere tasarlandığından günlük yaşamda sınırlı kullanıma sahiptir. Bu, birçok olası yatırımcı tarafından bir dezavantaj olarak kabul edilir ve gelecekteki büyümeyi potansiyel olarak sınırlayabilir.

  • Kripto para birimlerinin bir başka yaygın teması da dağıtılmış olmalarıdır. XRP için madencilik gerekmediğinden, bankalar gibi kurumsal kurumlar doğrulayıcı düğümler olarak çalışır. Bu anlamda diğer kripto para birimleri gibi dağıtılmamaktadır.

  • Anonimlik: Ripple, Monero gibi diğer birçok para biriminde olduğu gibi gizliliğe ve anonimliğe öncelik vermedi.